6.4.16

Menjadi seorang Surirumah

"Untunglah jadi surirumah, duk rumah makan tidor goyang kaki jelah ni?"
"Eh berapa gaji laki kau sampai kau tak payah kerja??"
"Belajar tinggi2 tapi tak kerja, buat apa belajar??"

Antara kata2 yg selalu aku dpt, lagi2 surirumah mcm aku yg belum ada anak. Ya, mmg dulu aku yg nak berhenti kerja sbb terlalu tensyen di tmpat kerja, dan balik penat buat kerja rumah lagi, suami setuju memandangkan kesihatan aku selalu tak stabil lagi2 masa tu pregnant. Tambahan dia nak aku jaga anak lepas bersalin. Tapi seminggu lepas berhenti aku keguguran. Lepas pantang aku mohon dgn suami utk bekerja semula, tapi dia tak setuju. Dia nak aku fokus buat dropship dan fokus uruskan kerja rumah. 

Org selalu ingat asal jadi surirumah je mesti senang, goyang kaki duduk rumah. Sbnrnya tak pun, duduk rumah pun byk kerja, buat laundry, masak, kemas rumah, jaga kucing, dll. Kalau yg ada anak mungkin lebih lagi tugasnya. Dan skrg pulak zaman bisnes2, pandai2lah cari duit sampingan, ingat duduk rumah tak boleh buat kerja lain? Duduk rumah pun boleh buat bisnes tau. Tapi aku buat dropship kecil-kecilan je. Jadilah tu. Ada la sikit2 duit sampingan, paling tidak sebulan 300-700 ikut kerajinan. Kalau rajin promote dapat la 1k lebih.

Lepas tu, ada yg ingat kalau isteri surirumah suaminya mesti bergaji besar. Mcm aku, suami bekerja sendri, pendapatannya tak besar mana. Bisness pula biasalah ada jatuh bangun. Ada jugak org ingt aku kahwin dgn suami sbb dia bisnesman. Hello, aku kenal dia pun dr 1st year belajar kat U, tahu pulak aku dia nak jadi bisnesman. Dan hanya orang2 yg buat bisnes je tahu betapa susahnya berbisnes. Pernah masa mula2 suami mula buka company, berbulan tak bergaji, sbb byk modal nak pakai nk byr staff, bli equipment itu ini. Aku tetap bg sokongan utk dia teruskan dan tolong apa yg mampu. 

Semenjak aku tak kerja ni, setakat ni pendapatan cukup2 alhamdulillah, yg penting kena hidup bersederhana. Kalau betullah org kata kami ni kaya mesti dah duduk rumah sendiri, beg, kasut dan baju tentu yg branded, bela pulak kucing parsi, tak pun american short hair. Hahaha. Semua tu jauhhhhh lagi. Buat masa ni kami selesa bersederhana. Beg paling mahal aku ada pun beg Carlo Rino, itupun hadiah hantaran masa kahwin. Bercuti pun guna duit kutu. Penting tau main kutu, lagi2 jenis susah menyimpan mcm aku ni. Huhu

Apa2 pun pekerjaan paling mulia bg seorang wanita adalah surirumah, jadi jgnlah pandang rendah kat surirumah walaupun dia berstatus phD. Dan aku sangat2 respect isteri2 yg bekerjaya sambil uruskan rumah, lagi2 yg buat 2-3 kerja. Anda mmg power, Salute!

No comments: