29.11.10

mane pergi budi bahasa....

ade satu hari ni, saye nk balik rumah dr ukm.. 
saye naik bas dr seremban ke PD..
tempat duduk dlm bas da penuh..
ramai yang kene berdiri...
saye pun berdiri dgn beg yg berat...
ade pasangan couple ni berdiri kt pintu tgh bas, betul2 kt belakang saye..
yg si awek tu tak habis2 la memekak dok maki uncle bawak bas tu..
penye la die marah bile uncle tu bg orang naik lg..
die jerit "hoi, dah2 la tu, bas da penuh, tak payah la amik orang lg!!!"
yg si bf die plak sokong je ape awek die dok jerit maki uncle bas tu...
sume jenis perkataan keluar dr mulut diorg..
orang len dalam bas just tgk je..
saye pun tak mampu nak cakap ape..
tgk je la..saye tak rase bas tu penuh sgt..
sbb bas yg saye naik dr kolej ke ktm lagi sarat dr ni..


dan saye pikir klau uncle bas tak bg penumpang naik, kesian jgk kt diorang yg dah bape lame tggu bas tu...
mase dalam perjalanan pun uncle tu still amik penumpang...
dan selagi uncle tu amik penumpang selagi tu la pasangan couple tu dok memekak marah2 uncle bas tu....
haihh..malunye..sume orang tgk, diorg ni, tak malu ke...?
hurmmm...smpai la kt satu tempat ni...
tempat duduk yg dekat dgn couple tu ade kosong 1, sebelahnye ade sorg lelaki...
yg lelaki tu pun dgn lemah lembut ajak pasangan couple tu duduk..."duduklah.."katenye......
yg si bf tu pun bg la awek die duduk..si awek tu punye la malu...
lepas dapat duduk terus diam seribu bahase...


saye yg berdiri ni pun tersenyum sorang2 dan hanye memerhati je gelagat mereka...
tu la, lain kali jage la skit klau nk bercakap pun..huhu~~



i join "Kids and Baby Photo Contest"

ni 1st tyme saye join contest..
contest yg saye join ni tentang kids and baby photo contest...
untuk lebih lanjut sila ke tuan empunye contest di sweetlikekisses.blogspot.com


dan..huhu..gambar yg saye pilih adalah :


dak tecik kt atas ni adalah anak spupu saye...
umur setahun namenye rasyidi...
hehe..comel kan...?
ngeee~

so bagi nama yang saye tag...
cube la join Contest ni yer...
huhu~

~"adwa"~
~"yon"~
~"huda"~
~"jannah"~
~"sue"~
~"fazira"~
~"af"~
~"peeka"~

dan...lebih info ttg contest ni adalah.......

_banner contest_

syarat -syarat penyertaan.

1. anda mesti menjadi follower blog http://sweetlikekisses.blogspot.com.Selepas ini pemenang akan di umum di blog baru:)..

2. anda mesti tag kepada 8 orang maksimum.tidak boleh kurang.dan bila anda telah tag anda mesti inform pada kawan anda yang mereka telah ditag.:)

3. letakkan banner contest di sidebar anda.

4. anda mesti sertakan satu gambar.tidak kisah gambar anda zaman baby,zaman anda budak budak,gambar adik anda,gambar anak anda,gambar anak saudara anda..

5. hantar link entry anda didalam kotak komen entry contest ini.

6.mesti mulakan title entry dengan nama contest.

7. wajib diberitahu didalam entry tentang contest ini dan hadiah yang bakal diberi kepada pemenang.


tarikh tutup sehingga  29 NOVEMBER 2010 .

hadiah yang bakal dimenangi ialah earring dari lazo diamond jewellery.white gold.

________________________________________________________________________




my part time job



cuti yg tak seberape lame ni saye manfaatkan dgn bekerje part time sbg housekeeping kt salah satu hotel yg tak seberape feymes kt PD ni..huhu
penat tu mmg penat la...lenguh kaki lenguh badan...
so, nak cite sikit pasal keje sbg housekeeping ni...
antare keje2 yg dibuat oleh housekeeping ialah:
  • buang sampah
  • sapu lantai
  • lap meja, almari & peti ais
  • cabut blanket, cadat & sarung bantal
  • pasang blanket, cadar & sarung bantal baru dgn kemas & tersusun rapi
  • pastikan letak tuala, tisu, kopi, sabun, syampoo, plastik sampah
  • cuci bilik air
  • mop lantai
bayangkan la sume keje2 diatas nak kene ulang sampai 13 bilik...
huh~~ mmg penat, lagi2 klau ade penginap yg tinggalkan bilik mcm tongkang pecah, tilam kat bawah, sampah bersepah, huhhhh mmg penat la~~
saba je la kan...
so, nak ingatkan, kalau menginap kat hotel tu, jgn la wat sepah yg keterlaluan...
tolong la kesian kt housekeeping2 yg mengemas bilik tu...
gaji pun tak seberape...
emm..klau ade tip tak pe jgk..haha~~






20.11.10

snap snap with them !


saya kenal mereka_
mereka tak kenal saya_


14.11.10

yesterday was ended with happy ending

_sunway piramid_


_watch : skyline_


^_^


pasangan "bahagia"

yesterday was ended with happy ending_
we laugh together_
and we cry together_

luv you syafiq 'aizat_

=')



11.11.10

baby photographer~

comelnyer!!!~


tetibe rase cam nak jadi photographer utk baby...


mesti best~~ ^_^








one of my ambitions...=)

10.11.10

aku pun punya perasaan.....

di mana permulaan...

tidak ku ketahuinya...

namun ku cari juga....

tak ku jumpa...

malah....

hatiku makin terluka...

pelbagai tohmahan telah dilempar dgn hati terbuka...

tanpa memikir kesan yang nyata....

ada yang benar-benar terasa hingga terleka...

membalas juga dia akhirnya...

namun suasana makin keruh jadinya...

ku cari lagi apa kata mereka...

makin ditusuk hati yang sudah luka...

aku punya perasaan juga....

namun ku maafi mereka....

kerana aku bukan lah yg utama...

aku lebih kasihan pada yang banyak berkorban tentang ia....

juga aku simpati nasib mereka...

aku faham...

ampunkan aku jika tidak sengaja di hati pernah mengata....

aku sayang sahabat dan kawan-kawanku semua...

semoga kedamaian di akhir cerita...
luahan ikhlas dari,

bermovie yg tak dirancang..^_^

siang td lepas abis exam g lunch dgn dea kt azura lame..
tyme makan, orang kedai tu bukak crite toy story 3...
tibe-tibe saye trase nk tgk wayang...
saye pun bergurau lah dgn dea..
"lepas ni tgk yg nk?"
hehe..ingatkan gurau2 je..
lepas mkn terus gerak ke alamanda..
da sampai sane tak taw plak nk tengok cite ape..
saye pun decide la tgk cite yg paling awal...
so, cite yg paling awal tyme tu cte "adele rise of the mummy"...






memandangkan tajuk die yang ala2 the mummy tu, saye pun jd briye la nk tengok..
mane la taw mcm cite mummy return ke kan...
kami pun stuju la nk tgk cte tu then terus beli tiket...


sambil tggu tu sempat lg snap2~~









bile nyala je lampu hall 6 tu, kami pun terus serbu...
citenye mule dgn errr..mmg tak paham....
pastu, ternanti-nanti jugak la part yg best2...
owh...crite lawak sbnrnye cite ni...
ok..anggapan saye sgt2 meleset yg cite ni ala2 the mummy...
byk ngarut2 tp lawak...hehe
ade dinasor terbang..
ade mumia hidup...mcm2~~


ape2 pun saye tetap seronok sbb dapat keluar dgn dear hari ni..
pagi td tensyen n sedih pk pasal masalh kolej...down sgt..
tp dear la yg bg semangat n senyuman pade saye...


sebelum balik singgah pasar malam..
teringin nk makan yong tau foo...
yong tau foo kt sini murah..
jauh beza dengan yang kat pasar malam PD...
td banyak jugak saye pilih, rm3 je..
klau kt pD ni mau sampai 7-8 ringgit...
huhu! seronok dan kenyang!!~










tenks dear~ ^_^




Pulau Perasaan



Terdapat sebuah pulau di mana semua perasaan hidup; Kegembiraan, Kesedihan, Ilmu, dan kesemuanya, termasuklah Cinta. Satu hari ada sebuah pengumuman kepada para perasaan bahawa pulau tersebut akan tenggelam, maka kesemua mereka memperbaiki bot masing-masing dan pergi meninggalkan pulau tersebut.


Cinta mahu bertahan dan membantu yang lain sehingga saat-saat terakhir. Apabila pulau tersebut hampir tenggelam, Cinta membuat keputusan untuk meminta pertolongan. Kekayaan melintas di hadapan Cinta menaiki bot mewahnya. Cinta berkata "Kekayaan, bolehkah kamu membawaku bersama-sama kamu?" Kekayaan menjawab, "Tidak, tak boleh. Di dalam bot saya terdapat banyak emas dan perak. Tiada tempat untuk kamu di sini."


Cinta bertanya pula kepada Kesombongan yang melintas dengan kapalnya yang cantik. "Kesombongan, tolong bantu saya!" "Saya tak boleh tolong kamu Cinta. Kamu sudah basah, ia akan merosakkan kapal cantik saya." jawab Kesombongan.
Kesedihan menghampiri lalu Cinta pun bertanya untuk bantuan, "Kesedihan, biarkan saya pergi bersama awak." "Oh..Cinta, saya berasa sangat sedih, saya perlu bersendirian."
Kegembiraan pun turut melintasi Cinta, tetapi dia sedang bergembira sehinggakan dia tidak dengar Cinta telah memanggilnya!


Tiba-tiba terdapat satu suara, " Mari sini Cinta, saya akan membawa kamu." Ia adalah seorang tua. Cinta berasa terharu dan gembira lalu terlupa untuk bertanya nama si tua itu. Apabila mereka sampai sahaja di darat, si tua itu pun pergi kehaluannya sendiri.


Cinta sedar betapa dia berhutang budi dengan si tua itu, dia pun bertanya kepada Ilmu, si tua yang lain. "Siapakah yang membantu saya tadi?" "Ia adalah Masa." Jawab Ilmu. "Tapi, kenapa Masa yang membantu saya?"  Ilmu tersenyum dengan pengetahuan yang mendalam dia menjawab, "Kerana, hanya Masa yang mampu memahami betapa hebatnya Cinta itu."



setahun sudah....^_^





dear...


hari ni genaplah setahun hubungan kite...


setahun kite saling mengenali...


ada kala kite ketawa bersama...


ada kala kite menangis bersama...


semua kite tempuh bersame...


dearlah racun dearlah penawar...


terima kasih sebab sentiasa ada di sisi kite...



semoga hubungan kite tak sia-sia...


semakin hari semakin sayang...


kite sayang dear sgt3....


kite sayang dear sampai bile2...


may Allah Bless Between us..







yang amat menyayangimu,

8.11.10

ujian hidup..

KENAPA KITA DIUJI ? 

" Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman," sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. " 

-Surah Al-Ankabut ayat 2-3 

KENAPA KITA TIDAK DAPAT APA YANG KITA IDAM-IDAMKAN ? 

" ..... Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. " 

-Surah Al-Baqarah ayat 216 

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ? 

" Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya." 

-Surah Al-Baqarah ayat 286 

RASA KECEWA ?

" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi derajatnya, jika kamu orang-orang yang beriman. " 

-Surah Al-Imran ayat 139 

BAGAIMANA HARUS KITA MENGHADAPINYA ? 

" Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu beruntung. " 

-Surah Al-Imran ayat 200 

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan shalat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu', " 

-Surah Al-Baqarah ayat 45 

APA YANG KITA DAPAT DARIPADA SEMUA INI ?

" Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka ..... " 

-Surah At-Taubah ayat 111 

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ? 

" ..... Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal. Dia adalah Tuhan yang memiliki 'Arsy yang agung. " 

-Surah At-Taubah ayat 129 

TAK DAPAT BERTAHAN LAGI.....

" ..... dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir. " 

-Surah Yusof ayat 87 


Semoga segala persoalan dan rintihan yang melanda jiwa dan sanubari kita terubat dengan janji-janji Allah...





BERPADA-PADA DENGAN REZEKI ALLAH

"Kalaulah saya pun berpangkat besar dan bergaji besar seperti dia.Mengapalah hidup saya tidak seberuntung dia. Mengapakah saya tak pandai macam dia.." Demikianlah kita selalu mengeluh mengenangkan nasib sendiri dan mengagumi kelebihan orang lain.

Sebagai orang mukmin, kita dilarang untuk menyesali nasib, apatah untuk menyalahkan atau menghina pemberian Allah. Apalah sangat ujianNYA, kalau hendak dihitung dengan nikmat yang Allah kurniakan, sama ada yang sedar atau tidak, yang pasti tidak mampu dibilang manusia.

Jangan sesekali kesal atau kecewa dengan ciptaan Allah sama ada kita mengalami kecacatan, kekurangan atau sebagainya. Jika kita mengeluh, sedangkan kita sedang menikmati nikmat rahmatNya, bermakna kita tamak dan menutup mata atas nikmat yang telah kita miliki selama ini.

Sebaliknya bersyukurlah dengan apa yang ada. setiap manusia sudah ada bahagian masing-masing yang dikurniakan Allah. daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda yang bermaksud,: Lihatlah kepada orang yang lebih rendah daripadamu dan jangan melihat kepada orang yang lebih tinggi. Itulah tembok yang kukuh supaya kamu tidak menghina pemberian Allah kepadamu." (Riwayat Bukhari)

Dalam apa jua perkara, kita hendaklah bersifat qana'ah dan sentiasa bersyukur di samping berusaha dan bersabar kerana setiap sesuatu itu ada hikmah tersendiri. Haaytilah firman Allah yang bermaksud "..Boleh jadi kamu benci pada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan ingatlah, Allah jualah yang Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui...(al-Baqarah ayat 216) 







*sumber : http://forum.putera.com/tanya/index.php/topic/76331-hadapilah-musibah-dan-ujian-dari-allah-dengan-sumber-al-quran/




peringatan untuk diri sendiri juga..=)